Kortet – hotar det dricks?

Läste att ca 80% av alla monetära transaktioner i Sverige sker via kortbetalningar. Detta känns för mig lite svårt att förstå, eftersom jag själv fortfarande använder en del kontanter. Hursom skummade jag vidare i denna artikel och noterade att efterfrågan på kontanter minskar. Bland det första jag tänkte på är hur det påverkar möjligheten för t.ex. restaurangpersonal att få dricks.

Självklart känner jag till att man får ange ett extrabelopp, eller att det rentav finns en dricksmöjlighet direkt i kortmaskinen man knappar in koden i. Det är naturligtvis toppenutvecklingar, som genererar mycket pengar till restaurangens medarbetare. Men – vad händer med det lite mer spontana dricksandet? “Behåll växeln”, “det är jämnt” och andra uttryck minskar i rasande takt – och sammanlagt rör det sig nog om stora summor.

Talade med vän som jobbat länge i branschen. Hennes tidigare erfarenhet är en kortterminal från Payzone som de hade på restaurangen hon jobbade på. Under tiden byttes terminalen några gånger, eftersom nya modeller kom ut (och gjorde det lättare att ta betalt). Hon kunde inte riktigt känna av att dricksen försämrades, men en sak var säker – 7/10 betalade med kort på kvällen, och säkert över 9/10 på lunchen.

Ingen har numera kontanter.


Comments

  1. Quote

    Hej, ideell eller inte så vore det säkert bra för er marknadsföring om det funnes en fungerande hemsida och framförallt mejladress!? Jag har snurrat runt och försökt komma in nånstans att skriva till och denna blog verkar vara det enda som finns att tillgå. En blogg som man inte vet vem som skriver…ser inget namn men text som verkar vara av internt intresse endast för föreningen? Hemsida som innehåller museets historia, tillkomst och nutida drift, om utställningar som varit och kommer, om vilka som arbetar med vad etc. Här känns det som att jag bestiger privat mark..

    Jag ber nu om en fungerande mejladress, – jag fick en per telefon när ni ringde mig häromdagen, en mejladress som inte fungerade, till Lena Hellström, kanske hörde jag fel, kanske fick jag fel, vet inte, men jag erbjöd mig att skriva ett gåvobrev för min teckning av Lars-Uno Eriksson samt mitt porträtt av Ove Holmqvist, som var del av ett projekt i gruppen Arvika 7.
    Vänliga hälsningar, Barbro Hedström, barbrohm@gmail.com

Leave a Comment

(required)

(required)

Formatting Your Comment

The following XHTML tags are available for use:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

URLs are automatically converted to hyperlinks.